Finance a účetnictví
Tipy pro efektivní práci s cash flow 1/3
2 min čtení · 4.6.2024

Peněžní tok společnosti je důležitějším ukazatelem než její ziskovost. Proč? Cash flow přesně ukazuje, jak úspěšný podnik je a jak efektivně hospodaří. Pokud má společnost vysoké zisky, ale nemá stabilní cash flow, svědčí to o špatném finančním řízení. A jak pracovat s cash flow? To se dozvíte v následující třídílné sérii článků.

1. Zaměřte se na příjmy, nikoli na výdaje

Ačkoli je plánování cash flow pomocí výdajů mnohem snažší a intuice vás k tomu přímo nabádá, tak nejideálnějším postupem jak s cash flow začít, je začít s ním od příjmů. Je pro vás totiž důležité, abyste znali příležitosti, které vám akumulovaný příjem s určitou pravděpodobností poskytne. Takto sestavený plán vám může pomoci při zodpovězení otázek, zda-li se vám různé druhy výdajů vyplatí.

2. Plánujte cash flow podle výkazu zisku a ztrát

Výkaz zisku a ztrát vám pomůže s plánováním cash flow, ale je nutné brát v potaz i neúčetní faktory. Nejprve byste si měli rozdělit odběratele a dodavatele podle termínů splatnosti faktur. Nezapomeňte zahrnout nejen aktuální stav hotovosti, ale i pohledávky z minulých období. Do plánu zahrňte i krátkodobé závazky, jako jsou platby za dřívější výdaje a v neposlední řadě k výkazu zisku a ztrát doplňte i plánované investice do majetku a splátky úvěrů.

3. Monitorujte platební cyklus

Když máte přehled o délce platebního cyklu vaší firmy, můžete lépe navrhovat opatření ke zlepšení cash flow. Zkrácení platebního cyklu přináší firmě dodatečné prostředky, umožňující mít více peněz na investice, úspory na úrocích a celkově lepší výsledky. Při zkrácení doby, kdy vaše firma čeká na peníze nejen, že si můžete zrychlit tok peněz, ale také si zajistit lepší pozici na trhu.

4. Sledujte stav vašich pohledávek po splatnosti

Pozdě platící odběratelé jsou nepřítelem zdravého cash flow. Buďte proaktivní a nastavte procesy, které zajistí včasné úhrady vašich pohledávek. Vytvořte si jasný harmonogram, ve kterém si definujete kroky od upomínky po odstávku dodávek i se stanovenými penálemi, protože vaši obchodní partneři by měli vědět, že se v případě prodlení ozvete. Jestliže tomu tak nebude, je zde velká šance, že ostatním dodavatelům zaplatí dříve než vám.

5. Analyzujte obrátkovost zásob

Zajímá vás kolik zásob je tak akorát? Kromě cenové výhodnosti při pořízení zásob byste měli při této otázce brát v úvahu také dobu, po kterou jsou tyto zásoby drženy ve firmě, ať už na skladě, nebo v prodejně. Stručně řečeno, není důležité pouze sledovat pořizovací ceny, ale také to, zda-li nákup odpovídá aktuální potřebě jejich využití ve firmě. Pro zjištění hodnoty zásob ležící na skladě bez pohybu se pusťte do měření obrátkovosti zásob.

Na další pokračování a dalších tipů pro efektivní práci s cash flow se můžete těšit v následujícím článku. Nezapomeňte nás sledovat i na našich sociálních sítích, abyste nezmeškali další aktualizace a užitečné rady.

Autor článku:

Přihlásit se k odběru novinek

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua dolor do amet sint velit.
články

Doporučené články

Všechny články