Finance a účetnictví
Aktuální trendy v účetnictví. Technologie na vzestupu a udržitelnost.
2 min čtení · 28.2.2024

Současné trendy naznačují, že účetní profese nepřestávají inovovat a aktivně reagují na aktuální dění. Účetní hrají stále klíčovější roli ve firmách a využívají moderní technologie ke zvýšení efektivity a přesnosti své práce. Technologie jako umělá inteligence a strojové učení umožňují automatizovat opakující se úkoly, což nejen snižuje možnost lidských chyb, ale také umožňuje účetním zaměřit se na strategické aspekty své práce.

Automatizace a umělá inteligence

Automatizace a umělá inteligence transformují účetní průmysl již několik let a tento trend se bude nadále rozvíjet. Díky automatizaci a umělé inteligenci mohou účetní zjednodušit opakující se a časově náročné úkoly, například přepisování údajů z účetních dokladů. Tímto způsobem mohou lépe využít svůj čas a zaměřit se na činnosti s vyšší přidanou hodnotou, jako je poskytování poradenských služeb klientům.

Účetnictví v Cloudu

Cloudová řešení se stávají čím dál větším trendem v oblasti účetnictví. Jejich jednoduchost použití a vysoká dostupnost umožňují účetním přistupovat k datům odkudkoli a kdykoli, stačí pouze internetové připojení.

Díky cloudovému řešení mají účetní větší flexibilitu a svobodu v organizaci své práce. Nejsou již omezeni na konkrétní pracovní místo, což nejenže usnadňuje a zrychluje jejich práci, ale také přináší větší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Další výhodou cloudového řešení je možnost sdílení dat s klienty v reálném čase. Účetní a klienti mohou spolupracovat na stejných dokumentech a informacích, bez ohledu na fyzickou vzdálenost. Tato spolupráce přispívá k větší přesnosti, efektivitě a transparentnosti účetních procesů.

Další výhodou cloudového řešení je možnost sdílení dat s klienty v reálném čase. Účetní a jejich klienti mohou spolupracovat na stejných dokumentech a informacích, bez ohledu na fyzickou vzdálenost. Tato okamžitá spolupráce přispívá k větší přesnosti, efektivitě a transparentnosti účetních procesů

Udržitelnost

Udržitelnost v účetnictví je krok směrem k ochraně životního prostředí a efektivnímu využívání zdrojů. Díky digitalizaci a moderním technologiím se stále více účetních procesů provádí elektronicky, což vede ke snížení množství vytvářeného odpadu a omezení spotřeby dřeva na výrobu papíru. Tím se přímo přispívá k ochraně lesů, biodiverzity a vodních zdrojů, a také k redukci emisí skleníkových plynů.

Dalším krokem je přechod tradičního archivování papírových dokumentů k elektronickému uchovávání. Elektronické úložiště nejen poskytuje snadný přístup k datům, ale také má menší prostorové nároky a snižuje náklady na skladování a údržbu. Díky automatickým zálohám a zabezpečení dat je zajištěna jejich dlouhodobá dostupnost a minimalizuje se riziko ztráty nebo poškození důležitých dokumentů.

Snížení spotřeby papíru a přechod na digitální formáty usnadňuje tok informací, zvyšuje přesnost a rychlost zpracování dat a snižuje administrativní zátěž.

S rostoucí závislostí firem na technologii v účetním průmyslu se očekává, že kybernetická bezpečnost a ochrana dat budou v letošním roce nejvyšší prioritou. Účetní budou muset přijmout důkladná opatření k ochraně citlivých finančních dat před hrozbami jako jsou hackování, phishing a ransomware útoky.

Trendy v oblasti účetnictví a automatizace představují značnou výzvu. Pokud máte pocit, že v této oblasti má vaše firma rezervy, neváhejte se obrátit na našeho zkušeného průvodce, který vám v daném tématu poradí.

Autor článku:

Přihlásit se k odběru novinek

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua dolor do amet sint velit.
články

Doporučené články

Všechny články