Správa dat
Každý 13. subjekt sídlí na exponovaných adresách
2 min čtení · 4.4.2024

Využívají je právnické osoby i fyzické osoby, na které připadá více než třetina celkových daňově-odvodových závazků.

V Česku a na Slovensku je bezmála 1260 takzvaných exponovaných adres. Jedná se o adresní místa, na kterých si registrované sídlo uvádí buď vyšší počet obchodních společností nebo fyzických osob podnikatelů.

Z celkového počtu více než 1,5 milionu adresních míst zapsaných v českých a slovenských registrech představují klastrové a virtuální adresy ani ne jedno promile. No na těchto exponovaných adresách sídlí až 7,3% z celkového počtu aktivních registrovaných subjektů, tedy každý třináctý (a na Slovensku dokonce každý desátý).

Rača vede

Nejfrekventovanější exponovaná adresa se nachází na Slovensku. V obytném domě na Karpatském náměstí 10A v bratislavské Rači. Sídlo podnikání si na ní uvádí přes pět tisíc právnických osob a bezmála šest tisíc pět set fyzických osob podnikatelů. Není to však pouze klastrová, ale také virtuální adresa, jelikož službu zřízení virtuálního sídla na ní propaguje All4Net, která v této obytné budově vlastní jedinou bytovou jednotku.

Každá druhá exponovaná adresa se nachází v příslušném hlavním městě. V Bratislavě sídlí 61% všech subjektů registrovaných na exponovaných adresách. V Česku dominuje hlavní město ještě více. Na pražských ulicích si totiž sídlo uvádí přes 78% subjektů, registrovaných na českých exponovaných adresách. S výrazným odstupem následují moravské metropole. Z menších míst vystupují z řady Třinec, Most, Kladno, Frýdek-Místek či Havířov.

Téměř 10 000 subjektů na Rybné

V České republice je nejvíce exponováno adresní místo v obytném domě na Rybné ulici 24 v Praze. Sídlo si tam uvádí bezmála devět tisíc právnických osob a více než 600 fyzických osob - podnikatelů. Je to zároveň virtuální adresa, kde službu virtuální kanceláře na webstránce Simplyoffice.cz nabízí stejnojmenná s.r.o.

Některá virtuální sídla se nacházejí v budovách, které jsou v havarijním stavu. Těžko byste na nich hledali vyvěšené tabulky s názvy sídlících subjektů (což vyžaduje zákon), když na fasádě nedrží ani omítka. Jinde to může být zase stavba připomínající unimobuňku deklarovaná jako ubytovací zařízení s desítkami poštovních složek a výdejním okénkem, kde byste čekali spíše výdej hotdogů než sídlo solidních firem.


Informace jsou veřejně dostupné v aplikaci Bizmachine Prospector. Tento nástroj umožňuje získat nejen základní informace o firmách, jako je počet zaměstnanců, obrat a tržby, ale také netradiční a zajímavé údaje. U firem můžete sledovat a filtrovat jaká auta vlastní, jejich aktivitu nebo zda společnost vede žena. S Bizmachine získáte hlubší vhled do podnikání různých společností a lépe porozumět dynamice trhu.

Více o aplikaci se dozvíte na jejich profilu

Pokud si přejete názornou ukázku, spojte se s naším průvodcem aplikací.

Autor článku:

Přihlásit se k odběru novinek

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua dolor do amet sint velit.
články

Doporučené články

Všechny články