Projektové řízení
Software pro řízení firmy X software pro řízení projektů: Vyberte optimální řešení pro vaši společnost
4 min čtení · 19.4.2024

I když funkce softwaru pro řízení firmy a softwaru pro řízení projektů se částečně překrývají, oba typy řešení se významně liší svým účelem, prvky a způsoby použití. Pro pomoc s rozlišením mezi nimi a výběrem toho nejlepšího nástroje pro vaše potřeby, jsme připravili stručné a jasné srovnání, přehled jejich výhod, funkcí a využití. Navíc přinášíme příklady nejlepších nástrojů navržených pro zefektivnění řízení firmy a projektů.

V posledních letech došlo k výraznému rozšíření digitalizace ve firmách a digitální transformaci. Dřive opomíjené technologie, jako je analytika, cloud a digitální zkušenosti zákazníků, se již staly základní součástí obchodních strategií. V roce 2021 téměř 85 % malých firem investovalo do SaaS technologií a adaptovalo se v průměru na dvacet pět až padesát softwarových řešení.


Trhy se softwarem pro řízení firem i projektů rostou ročně přibližně o 10 %. Organizace po celém světě se uchylují k těmto řešením s cílem zefektivnit své procesy.

Jak tedy vybrat firemní informační systém, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám? Podívejme se na to podrobněji.

Co je software pro řízení firmy?


Software pro řízení firmy, je navržen k efektivnímu řízení a optimalizaci široké škály aspektů a procesů podnikatelských operací a firemních aktivit. Obvykle se jedná o komplexní "vše v jednom" řešení, které propojuje všechny firemní procesy a spojuje řízení procesů, projektů, organizační struktury týmu, prodejní aktivity a zákaznickou podporu prostřednictvím centralizovaného systému a databáze.

X

Co je software pro řízení projektů?


Software pro řízení projektů je kolekce nástrojů určených k plánování, provádění a monitorování projektů. Díky tomu projektoví manažeři a členové týmu dosahují vyšší efektivity a produktivity. Mohou sledovat čas strávený na projektech a v pokročilejších systémech také sledovat náklady, příjmy a ziskovost projektů, přidělovat úkoly a koordinovat se s ostatními členy týmu.

5 výhod softwaru pro řízení firmy


Tato firemní řešení nabízejí řadu výhod, které pomáhají malým firmám vyvarovat se běžných chyb v řízení a udržet si konkurenceschopnost v dynamickém moderním prostředí. Zde jsou některé z výhod, které můžete získat zavedením takového systému:

1. Organizace firemních procesů - Od náboru zaměstnanců až po řízení pracovních postupů a zpracování fakturace či účetnictví. Tyto procesy jsou řízeny z jediné komplexní platformy, která zajišťuje plynulou organizaci a předchází jakýmkoli chybám a nedbalostem.

2. Automatizace a workflows - Kontrola a duplikace datových souborů, vytváření úkolů a projektů, vystavování faktur, řízení potenciálních zákazníků nebo správa nákladů v projektech. Tímto způsobem software pro řízení firmy zvyšuje produktivitu a eliminuje chyby. Odebrání potřeby manuálního opakování rutinních procesů uvolňuje čas, který lze využít pro důležitější a kreativnější úkoly.

3. Firemní komunikace a spolupráce - Komunikace mezi různými odděleními v rámci organizace. Zahrnuje zaměstnance z různých poboček a také prodejce, kteří spolupracují na projektech nebo zakázkách. Firemní software usnadňuje sdílení informací v reálném čase, včetně dokumentů, tabulek, e-mailů a událostí v kalendářích.

4. Nákladová efektivita - Software může výrazně snížit náklady. Redukuje ruční práci vašich zaměstnanců a zlepšuje efektivitu procesů. Zároveň eliminuje potřebu placení za nadbytečné systémy a aplikace, jelikož centralizuje všechny procesy na jediné platformě.

5. Vztah se zákazníky - Umožňuje snadné sledování všech informací o zákaznících, včetně jejich interakcí a stavu objednávek. To znamená, že můžete jednoduše budovat a udržovat personalizovanou komunikaci, což často vede k vyšší spokojenosti zákazníků a lepším obchodním výsledkům.

Výběr nejlepších nástrojů pro řízení malé či střední firmy

  1. Caflou
  2. Netsuite
  3. Proofhub
  4. Scoro

5 výhod softwaru pro projektové řízení

Možnosti pro řízení projektů se mohou pohybovat od jednoduchých a intuitivně ovladatelných nástrojů, které slouží k řízení jednotlivých projektů, až po složité systémy s rozsáhlým spektrem funkcí, včetně správy nákladů. K největším přínosům následně řadíme:

1. Vyšší produktivita - V rámci nástroje je pro každý projekt a přiřazen zdroj jednotlivých úkolů. Každý člen týmu je jasně informován o svých úkolech a povinnostech, což zajišťuje efektivní a organizovaný průběh práce.

2. Task management - Přiřazení úkolů jednotlivým členům týmu a dělení rozsáhlejších projektů na menší, které je možné snadněji průběžně řídit. Tato funkce rovněž umožňuje stanovit termíny pro jednotlivé úkoly, aby každý věděl, kdy mají být splněny a jakou mají prioritu.

3. Lepší komunikace mezi členy týmu - Komunikace a možnost nahrávat soubory. Přistupovat k nim zaměstnanci můžou odkudkoli a jednoduše je sdílet s ostatními. Některé aplikace dokonce poskytují integrované chatovací funkce, které umožňují uživatelům komunikovat přímo v rámci jedné aplikace, což eliminuje potřebu přepínání mezi různými programy nebo webovými stránkami.

4. Jasné rozdělení rolí a odpovědnosti - Umožňuje každému členovi týmu snadno vidět, jaké úkoly jsou přiděleny jednotlivým osobám, a co je jejich konkrétní odpovědností. Díky tomu je možné efektivněji koordinovat práci a minimalizovat zmatky ohledně toho, kdo má na starosti které úkoly.

5. Sledování času a výdajů - Umožňuje uživatelům zaznamenávat čas strávený na konkrétních úkolech, který je pak porovnáván s časovým rozpočtem projektu.

Výběr nejlepších nástrojů pro projektové řízení malých a středních firem

  1. ClickUp
  2. Monday.com
  3. Asana
  4. Freelo

Závěr: Který software byste si měli vybrat?


Pro nalezení řešení, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám, je důležité položit si několik základních otázek.

Co přesně očekáváte od vašeho řešení a které funkce jsou pro vaše potřeby nejrelevantnější? Dále je důležité zvážit, jaké aplikace aktuálně používáte a jakým způsobem by mělo nové řešení integrovat s vašimi stávajícími systémy.

Pokud potřebujete komplexní platformu pro řízení celé organizace a sledování klientů, projektů, výdajů a zaměstnanců na jednom místě, měli byste zvážit celistvý firemní systém. Tento typ softwaru umožňuje firmám šetřit čas tím, že eliminuje potřebu používat více aplikací a programů, udržuje všechna data na jednom místě, což zabraňuje chybám při přenosu dat a usnadňuje školení zaměstnanců.

Na druhou stranu, pokud potřebujete řídit konkrétní projekty nebo úkoly v rámci organizace a usnadnit týmovou komunikaci a spolupráci, může být pro vás nejlepší volbou software pro řízení projektů. Tento typ softwaru umožňuje týmům spolupracovat na projektech v reálném čase, sdílet nápady a komunikovat mezi sebou napříč různými platformami.

Pokud stále váháte mezi těmito možnostmi, neváhejte se obrátit na našeho průvodce. Za dvacet minut s vámi projde aktuální nastavení firmy, doporučí vhodné nástroje k užívání a také porovná vaši firmu s ostatními v dané oblasti.

Autor článku:

Přihlásit se k odběru novinek

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua dolor do amet sint velit.
články

Doporučené články

Všechny články