Finance a účetnictví
Tipy pro efektivní práci s cash flow 2/3
3 min čtení · 11.6.2024

V předešlém článku jsme si ukázali prvních pět tipů pro efektivní práci s cash flow. Dnes tu máme druhé pokračování z třídílné série, kde se zaměříme na pokročilejší strategie a praktické rady.

Prvně si ale připomeneme, jaké tipy se objevily v první části:

  1. Zaměřte se na příjmy, nikoli na výdaje
  2. Plánujte cash flow podle výkazu zisku a ztrát
  3. Monitorujte platební cyklus
  4. Sledujte stav vašich pohledávek po splatnosti
  5. Analyzujte obrátkovost zásob

Těchto pět bodů může mít značný dopad na vaše výsledky. Nyní se podíváme na další tipy, které mohou hrát klíčovou roli při práci s cash flow.

6. Pracujte se scénáři při tvorbě cash flow plánu

Připravte si plán nejen pro očekávaný vývoj peněžních toků, ale i pro pesimistický scénář, kdy se vše nevyvine podle plánů. Může se stát, že nezískáte dostatek objednávek, realizace zakázek se protáhne, dodávka materiálu se zpozdí nebo bude dražší. V tomto pesimistickém scénáři naplánujte platby pouze nezbytných výdajů. Můžete také předem zvážit možnost odkladu plateb u obchodních partnerů, kteří jsou ochotni porozumět situaci a vyjít vám vstříc.

7. Růst tržeb nemusí zaručit dostatečnou likviditu

S růstem tržeb se zvětšuje potřeba pracovního kapitálu, který zahrnuje nejen finanční aktiva, ale také pohledávky splatné do jednoho roku a zásoby. Při vyšších obratech má firma větší hodnotu pohledávek a může potřebovat více materiálu, výrobků nebo zboží na skladě. Obvykle současně rostou i fixní náklady (náklady nezávislé na objemu výroby) a s dosažením plné kapacity výroby také investiční výdaje. Při plánování cash flow je důležité mít na paměti, že nárůst tržeb vede k potřebě vyššího pracovního kapitálu, což ovlivňuje financování provozu firmy.

8. Dbejte na správnou strukturu závazků

Posuzujete strukturu svých závazků? Sledování této struktury je součástí systému včasných varování. Měli byste věnovat pozornost změnám v podílu nákupů placených hotově nebo na fakturu vašich dodavatelů, vývoji lhůt splatnosti poskytovaných vašimi dodavateli a také vaší platební disciplíně ve vztahu k dodavatelům v kontextu struktury závazků po splatnosti. V případě, že z účetnictví vygenerujete reporty o struktuře závazků podle lhůt splatnosti, mohou vám tyto informace usnadnit hodnocení cash flow a sloužit jako podklad pro rychlé a včasné rozhodnutí.

9. Nespoléhejte se pouze na dosahování zisku

Dosahuje vaše firma zisku? Gratulujeme. Nicméně firmy bez zisku, mohou na trhu přetrvat mnohem déle než ty, které nemají dostatek finančních prostředků. Pro efektivní finanční řízení je nezbytné vědět, co generuje příjmy a na co jsou peníze vynakládány. Výkaz zisků a ztrát není v tomto ohledu spolehlivý, protože zaznamenává změny v majetku, které nemusí vždy odrážet pohyb peněžních prostředků (např. odpisy) a neprovádí úplnou evidenci úvěrů a jejich splácení. Skutečné příjmy lépe a přesněji odhalí cash flow.

10. Věnujte pozornost provoznímu cash flow

Při prohlížení cash flow plánu můžete být znepokojeni nízkým nebo dokonce záporným celkovým finančním tokem. Mohlo by se zdát, že to naznačuje, že firma není schopna generovat dostatek finančních prostředků. Nicméně tomu vždy tak není. Tento stav může také signalizovat, že firma investuje nebo splácí úvěry, což je pozitivní pro její budoucnost. Rozlišujte proto cash flow mezi provozním, investičním a finančním a soustřeďte se především na provozní cash flow. Vyšší peněžní tok z provozní činnosti je výhodný, protože naznačuje, že firma generuje zisky.

Na další pokračování, kde si sdělíme dalších pět tipů pro efektivní práci s cash flow se můžete těšit v následujícím článku z této série. Avšak abyste nezmeškali další aktualizace a užitečné rady, nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích.

Autor článku:

Přihlásit se k odběru novinek

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua dolor do amet sint velit.
články

Doporučené články

Všechny články