Finance a účetnictví
Tipy pro efektivní práci s cash flow 3/3
2 min čtení · 23.6.2024

V minulém článku jsme představili dalších pět tipů, které nám mohou pomoci při práci s cash flow. Dnes vám přinášíme závěrečný díl naší třídílné série.

Nejprve si však zrekapitulujeme tipy, které byly uvedeny v druhé části:

  1. Pracujte se scénáři při tvorbě cash flow plánu
  2. Růst tržeb nemusí zaručit dostatečnou likviditu
  3. Dbejte na správnou strukturu závazků
  4. Nespoléhejte se pouze na dosahování zisku
  5. Věnujte pozornost provoznímu cash flow

Těmito tipy můžete snížit rizika a položit základy pro budoucí růst. Finanční stabilita je klíčová pro udržení stability celého podnikání.

11. Nespoléhejte pouze na aktuální peněžní stav

Aktuální stav financí se mění velmi rychle, a proto abyste měli skutečný přehled o cash flow a předešli situaci, kdy nebudete mít dostatek peněz na úhradu závazků, je nezbytné plánovat volné peněžní prostředky na dny, týdny nebo měsíce dopředu. Specializované softwarové nástroje vám mohou nabídnout takovýto přehled. Vše důležité budete mít na očích, data můžete přizpůsobovat aktuální situaci a modelovat různé scénáře. Zkrátka, plánujete cash flow!

12. Při potížích s cash flow zvažte možnosti alternativního financování

Pokud se vaše cash flow zhoršuje, je nutné řešit ho včas pomocí vhodných kroků. Můžete začít tím, že se domluvíte na pozdějších termínech splatnosti některých závazků a pokusíte se vyjednat rychlejší úhrady odběratelských faktur. Pokud čas od času dochází k nedostatku peněz, můžete využít kontokorentní úvěr. Pokud se však vaše situace nezlepší a finanční rezerva vám rychle klesá, můžete zvážit další možnosti financování provozních potřeb, například postoupení pohledávek, využití akreditivů, platebních záruk nebo proplacení faktur, které byly vystaveny, ale dosud nebyly zaplaceny.

13. Nezapomínejte na bonitu svých obchodních partnerů

Splnění plánu cash flow může vždy ohrozit možné zpoždění plateb od vašich klíčových odběratelů. V dobrých předpovědích peněžních toků je důležitá analýza rizik. Jeden z nástrojů pro posouzení možné platební neschopnosti je rychlý bonitní test, který odhaduje finanční stabilitu a výkonnost firmy na základě několika málo údajů z účetních výkazů.

14. Usnadněte si proces modelování cash flow

Zaměřte se na plánované termíny splatnosti faktur a na základě analýzy nebo svých zkušeností z jakých oborů jsou vaši zákazníci a jak se u nich nejspíše promítne aktuální situace na trhu, promyslete pravděpodobnost s jakou může k případnému posunu jejich plateb dojít. Zvažte také svou vyjednávací pozici na trhu – zda je silná nebo slabá. Pro hodnocení můžete použít jednoduchou analýzu pravděpodobnosti výskytu zpoždění plateb a jejich míru dopadu na vaši firmu.

15. Přehodnoťte výdaje vaší firmy

Pokud vás tlak na cash flow přiměje k úsporným opatřením, zaměřte se na důležitost jednotlivých položek výdajů. Priorizujte ty, kde i malé snížení má významný dopad na celkové cash flow. Pokud menší výdaje představují významný podíl na celkových nákladech, je rozumné je při nedostatku finančních prostředků zrevidovat. Krátkodobé snížení nákladů pomůže nejen obnovit finanční stabilitu, ale také podpoří obnovení ziskovosti. Dbejte také na to, abyste neplánovaně neuhrazovali přijaté faktury před termínem. Platby by měly být prováděny včas, ale není nutné je uskutečňovat okamžitě po jejich přijetí.

Pokud potřebujete poradit, spojte se s naším konzultantem a objevte možnosti, které nástroje a jak je využít k ještě větší efektivitě ve vaší firmě. Naše konzultace nabízí nejen představení funkcí a možností nástroje, ale také konkrétní ukázky aplikace. Během konzultace se zaměříme na vaše konkrétní potřeby a procesy, abyste mohli maximalizovat výhody daného nástroje ve vašem podnikání.

Autor článku:

Přihlásit se k odběru novinek

Amet minim mollit non deserunt ullamco est sit aliqua dolor do amet sint velit.
články

Doporučené články

Všechny články